image

Με άλλον αέρα

Βρίσκεστε στο ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ ένα εναλλακτικό ιστολόγιο για την πολιτική από τον Παναγιώτη Θ. Τουμάση, ποιητή-λογοτέχνη. Εδώ παρατίθενται ελεύθερα οι γνώμες και οι απόψεις όλων σας, γι’ αυτό μπορείτε να στέλνετε ελεύθερα τις συνεργασίες σας προς δημοσίευση, στο ηλ. μας ταχυδρομείο ptoumassis@gmail.com.

Π.Θ.Τ.

8 Νοε 2010

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2010 - Νικητής η αποχή


Ο Παπανδρέου ασφαλώς και παρατήρησε την πολύ μεγάλη αποχή των Ελλήνων ψηφοφόρων – 58% στην Αθήνα, 40% συνολικά στη χώρα – και οπωσδήποτε καταλαβαίνει πολύ καλά τι αυτό σημαίνει… Ας μη γελιόμαστε από τις θριαμβικές χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, καθόλου δεν είναι τόσο ελαφρόμυαλος ώστε να τον φτύνουνε και να νομίζει ότι βρέχει.

Ο κόσμος που δεν προσήλθε στα Εκλογικά Τμήματα για να ψηφίσει, είναι ολοφάνερο ότι απαξίωσε εν επιγνώσει και απόλυτα εσκεμμένα την εκλογική αναμέτρηση και το έπραξε για τον παρακάτω πολύ απλό και ευνόητο λόγο:

Οι γενικές Εκλογές (στις οποίες «απειλούσε» ότι θα προσφύγει ο Παπανδρέου αν το αποτέλεσμα των Δημοτικών δεν τον δικαιώσει) θα ήταν καταστροφή για την οικονομία του τόπου. Διότι η νέα μορφή διακυβέρνησης ή μάλλον συγκυβέρνησης με άλλο ή άλλα κόμματα που θα προέκυπτε βάσει των σημερινών αποτελεσμάτων, δεν θα ήταν «πειστική» απάντηση απέναντι στους δανειστές μας, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Όταν είναι αναγκαίο να παρθούν κρίσιμες αντιλαϊκές αποφάσεις, χρειάζεσαι και την ανάλογη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για να τις εφαρμόσεις και φυσικά κανένας πλέον δεν θα μας δάνειζε ούτε ένα σεντς του ευρώ.

Οι γενικές Εκλογές, με άλλα λόγια, θα οδηγούσαν άμεσα στην εθνική μας χρεωκοπία, με κυριολεκτικά εφιαλτικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας. Όλα τα εισαγόμενα προϊόντα και οι εισαγόμενες πρώτες ύλες θα κινούνταν σε απλησίαστα ύψη. Ένα ευρώ, στη μαύρη αγορά μπορεί να κόστιζε ακόμα και δέκα χιλιάδες παλαιές δραχμές! Κι αν αναλογιστούμε ότι μόνο και μόνο με τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού τα spreads των ξένων ομολόγων εκτοξεύτηκαν από τις 600 μονάδες περίπου στις 1.100, τότε τι θα γινόταν σε περίπτωση που η Κυβέρνηση, ύστερα από μια εντελώς αχρείαστη εκλογική δοκιμασία, παρουσιαζόταν στα μάτια της Ευρώπης οικτρά αποδεκατισμένη και ιστάμενη σε «σαθρά ποδάρια»;

Ούτε ο Σαμαράς όμως θα το ήθελε αυτό, αφού λίγο παραπάνω αν επέμενε μπορεί ο Παπανδρέου να τού παραχωρούσε πρόθυμα την «καυτή πατάτα». Ιδού, λοιπόν, γιατί η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά δεν παρουσιαζόταν «λαύρα» υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων γενικών Εκλογών. Και να η εξήγηση, γιατί δεν κόπτονταν όλοι εκείνοι οι δελφίνοι, που επί Κώστα Καραμανλή είχαν καβαλήσει στον σβέρκο μας και απομυζούσαν το αίμα μας, να διαλυθεί η τωρινή Βουλή. Μην νομίζετε ότι φοβούνταν δική τους αποτυχία. Κάθε άλλο… «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και θα έδιναν και την ψυχή τους ακόμα για μια τέτοια αναμπουμπούλα. Αλλά, φαίνεται ότι τα «συμβόλαια θανάτου» που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Τρόικα (βλέπε Μνημόνιο) είναι πολύ ισχυρά και καμιά κυβέρνηση δεν θα ήταν ικανή να τα καταστρατηγήσει, διαφοροποιήσει επί τα βελτίω ή να τα ακυρώσει.

Ο Παπανδρέου τα καταλαβαίνει όλα αυτά πολύ καλά. Και έτσι, συνεχίζει να παίζει στα δάχτυλα τις τύχες μας, όπως στα δάχτυλα παίζει και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι καθαρά ο τύπος που δεν αφήνει να τον υποσκελίσεις με τίποτα! Είναι επίσης ο τύπος που μπορεί σε μιαν ανύποπτη στιγμή να εκστομίσει αβίαστα ένα νέο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Και μοιάζει τόσο πολύ στο σουλούπι ο άτιμος, με τον αείμνηστο Χαρίλαο Τρικούπη!

Locations of Site Visitors