image

Με άλλον αέρα

Βρίσκεστε στο ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ ένα εναλλακτικό ιστολόγιο για την πολιτική από τον Παναγιώτη Θ. Τουμάση, ποιητή-λογοτέχνη. Εδώ παρατίθενται ελεύθερα οι γνώμες και οι απόψεις όλων σας, γι’ αυτό μπορείτε να στέλνετε ελεύθερα τις συνεργασίες σας προς δημοσίευση, στο ηλ. μας ταχυδρομείο ptoumassis@gmail.com.

Π.Θ.Τ.

6 Νοε 2010

Εκλογές στα πρόθυρα της χρεωκοπίας


Όπως και το 1893, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει, το ίδιο άμεσα, τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Και εν μέσω της σοβούσας αυτής κρίσης, εμείς ως εκλογικό σώμα καλούμαστε σύσσωμοι σε Εκλογές. Υπό διαφορετικές συνθήκες, οι παρούσες Εκλογές θα διατηρούσαν πιθανότατα τον δημοτικό-αυτοδιοικητικό χαρακτήρα τους, αλλά όμως – δεδομένων των συνθηκών – σήμερα αποτελούν πρόκριμα αποδοχής ή όχι των σκληρών μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί, μα και άλλων, σκληρότερων, που ενδέχεται να ακολουθήσουν.

Βρήκαμε στο διαδίκτυο ένα ιστορικό ντοκουμέντο από τότε που η χώρα μας, επί Τρικούπη, χρεωκόπησε και το παραθέτουμε αυτούσιο, διότι περιέχει εκπληκτικές ομοιότητες με την τωρινή μας κατάσταση. Πρόκειται για άρθρο κάποιου Ραυτόπουλου, το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της εποχής:

"Εις το εξωτερικόν η θύελλα εναντίον της Ελλάδος και του Τρικούπη εμαίνετο κυριολεκτικώς. Τα ελληνικά δάνεια εν Λονδίνω κατρακυλούσαν διαρκώς και είχαν φθάση εις τον πάτον. Αι ζημίαι των ξένων ομολογιούχων ήσαν τεράστιαι. Αι κυβερνήσεις Γαλλίας και Αγγλίας είχαν οργισθή καθ’ ημών. Η γερμανική κυβέρνησις άφριζεν από θυμόν, ο γερμανικός τύπος μας επερνούσε δεκατέσσαρες γενεές, ένα σατυρικόν φύλλον του Βερολίνου εδημοσίευσε μίαν γελοιογραφίαν του βασιλέως Γεωργίου, εφίππου, με στολήν αρματολού, φέσι, πάλαν και φουστανέλλαν, είχε δε ως legende από κάτω: «Der kleine klephte», ελληνογερμανικό καλαμπούρι, «ο μικρός κλέφτης», αλλά και ο μικρός λωποδύτης ταυτοχρόνως. Τα περισσότερα των ελληνικών δανείων ευρίσκοντο τότε εις χείρας γερμανικάς. Ο Κάιζερ ηπείλει να μας πνίξη".

Ως γνωστό, στις 10 Δεκεμβρίου 1893, ο Χαρίλαος Τρικούπης, παρουσιάζοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο που κήρυσσε την πτώχευση, είπε την ιστορική φράση: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!».

Locations of Site Visitors